Kváskovaní je velmi dlouhé téma, kterému se věnují mnohé pekařky už dlouhá léta. Já jsem se na domácí kváskový chléb již dlouho odhodlávala, ale nikdy mi to nevyšlo podle obrázku a ani mých představ. Buď to byla placka nebo chlebíček s dírou uvnitř, případně se mi po vyklopení z ošatky rozlil na celý plech. Autor: Karambola
Pár pokusů na založení kvásku už u mě bylo, no vždy to nevyšlo podle mých představ. Tedy podle mých to vyšlo, jen chléb nějak nevyrostl. Nebyla jsem trpělivá a už po týdnu jsem chtěla upéct kváskový chléb, na kterém by jsme si doma pochutnali, ale dopadlo to tak, že chléb zůstal jako placka, byl tvrdý, uvnitř mokrý a bez bublinek. Tentokrát jsem vydržela poctivě přikrmovat 12 dní a vyplatilo se. Dnes mi vyšel krásný špaldový chléb (recept najdete ZDE), který nestihl ani pořádně vychladnout a polovina byla pryč. Inspirovala jsem se knihou Kváskovanie - Naty Žúreková Štefková a při založení kvásku jsem postupovala takto:
Poznámka: použila jsem skleněnou nádobu s přiléhavým víčkem, avšak během 12 dní přikrmování jsem tuto skleničku neuzavřela úplně. Vždy jsem pouze přiklopila víčko navolno.
1. den:
ráno: 30 g voda, 15 g žitná celozrnná mouka
večer: 30 g voda, 15 g žitná celozrnná mouka
2. den:
ráno: 30 g voda, 15 g žitná celozrnná mouka
večer: 30 g voda, 15 g žitná celozrnná mouka
3. den:
ráno: 30 g voda, 15 g žitná celozrnná mouka
večer: 30 g voda, 15 g žitná celozrnná mouka
4. den:
Z kvásku odebereme do čisté nádoby 60 g a znovu pokračujeme v krmení, avšak změníme mouku.
ráno: 30 g voda, 30 g žitná chlebová mouka
večer: 30 g voda, 30 g žitná chlebová mouka
5. - 7. den:
ráno: 30 g voda, 30 g žitná chlebová mouka
večer: 30 g voda, 30 g žitná chlebová mouka
7. - 12. den:
večer: 30 g voda, 30 g žitná chlebová mouka
Naposled jsem přikrmovala večer na 12. den. Nechala jsem do rána kvasit a až ráno jsem skleničku úplně nadoraz uzavřela a odložila do chladničky. Takto Vám kvásek v ledničce vydrží 7 dní. Pokud během těch 7 dní nepečete chléb, nezapomeňte kvásek přikrmit. Večer na 7. den kvásek z chladničky vyberte, přidejte 2 lžíce žitné chlebové mouky a 3 PL vody. Promíchejte a nechte při pokojové teplotě stát do rána (nezavírejte úplně, víčko pouze na vrch položte). Ráno skleničku nadoraz uzavřete a odložte do chladničky. Takto Vám kvásek znovu v ledničce vydrží týden.
Pokud však z kvásku budete péct, nezapomínejte na to, že kolik z kvásku odeberete, tolik mu musíte znovu dát. Já obvykle příkrmuji 2 PL mouky a 3 PL vody.
Takto připravený kvásek z chladničky dáváte do rozkvasu podle konkrétního receptu.
Každý den tipy na chutný chod pro celou rodinu
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě