NejRecept.cz Maso Uzeniny Domácí vepřová šunka
Domácí vepřová šunka
Recept Domácí vepřová šunka
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Danula Vašíčková    ·   15.3.2019

Domácí vepřová šunka

Tak jak znám svýho mužíčka, ani netuší, jaký je dneska den, takže kytku asi nedostanu. Ale pusu bych dostat mohla, ne? Když ne k MDŽ, tak určo aspoň za tuhle macatou krasavici... Autor: Danka

45 min
Čas přípravy
120 min
Čas vaření
Sdílet na Facebooku
Suroviny
2 kg
očištěného vepřového plecka (na drobné kostky, 1 hrst na velejemno)
30 g
soli
2 lžičky
moučkového cukru
1/2 lžičky
mletého pepře
200 ml
studené vody
20 g
rychlosoli (Praganda, koupíme v drogerii)
Postup receptu
Vytisknout
  1. A teď pro všechny, kdo se už jen při první slabice slova "rychlosůl" začnou křižovat. Při výrobě šunky je potřeba ji použít, abychom si uvařili krááásně růžovou a voňavou šunku a ne našedlou masovou konzervu. Zmíněné množství je však daleko menší než v podobných, běžně kupovaných produktech z obchodu, takže určitě po konzumaci této domácí šunky nezemřete ani si nepřivodíte žádnou ze závažných civilizačních chorob. S větší pravděpodobností vás přejede autobus. Příprava receptu Domácí vepřová šunka, krok 1
  2. Vše v míse důkladně rukou míchat alespoň půl hodiny (je to velmi důležité, vytvoří se takové "blátíčko", které později drží maso při sobě), pak uzavřít a uložit do lednice na 48 hodin. Během této doby několikrát lehce promícháme rukou. 
  3. Pak opravdu dobře napěchujeme do sáčku na tlačenku a vložíme do hrnce. Zalijeme teplou vodou, aby byla celá šunka ponořená a vaříme cca 2 hodiny jen lehce na 75-80 stupňů (ne více!), používám zavařovací teploměr.
  4. Potom ihned prudce zchladíme v ledové vodě, rozstřihneme obal a necháme zcela vychladnout, aby nám zbytečně nevytekla šťáva.
Komentáře k receptu
Pepa Gastro    ·   20.3.2022   ·   Odpovědět   ·  

Takže po snězení této šunky vás přejede autobus. ! POZOR! 😂

Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář