NejRecept.cz Část dne Oběd Bramborové lokše
Bramborové lokše
Recept Bramborové lokše
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Danula Vašíčková    ·   9.1.2019

Bramborové lokše

Tyhle placky jsem si zamilovala okamžitě, jen co jsem je poprvé ochutnala. Už je to vááážně hrozně dlouho, ale od té doby se v mé kuchyni zabydlely nastálo a všichni je máme moc rádi, ať už jako přílohu k hustým polévkám nebo jen tak k lehké večeři... Autor: Danka

15 min
Čas přípravy
25 min
Čas vaření
Sdílet na Facebooku
Suroviny
cca 1 kg vařených a zcela vychladlých brambor (nejlepší jsou ty zbylé z minulého dne :-))
asi 300 g
hladké mouky
1 lžička
soli
mouka na podsypávání
rozpuštěné máslo nebo sádlo na potírání
Postup receptu
Vytisknout
  1. Brambory nastrouháme najemno, přidáme sůl a hladkou mouku a vypracujeme těsto, které bude mít konzistenci asi jako těsto na knedlíky, nemělo by se lepit.
  2. Ihned rozdělíme na menší dílky, ze kterých vyválíme na pomoučené pracovní desce tenké placky o velikosti velké pánve (každý si musí uzpůsobit dle možností) a pečeme na pánvi nasucho z obou stran. Okamžik, kdy je placka z jedné strany pečená poznáme podle tvořících se tmavých skvrn.
  3. Placku otočíme, potřeme lehce máslem a dopečeme i z druhé strany. Touto stranou přetočíme hotovou placku na velký talíř, opět potřeme máslem a stočíme.
  4. Hotové placky podávám k hustým polévkám, jako je gulášová nebo zelná, místo pečiva. Dají se samozřejmě pojídat i samotné, ale moje děti je milují třeba potřené švestkovými povidly.
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář