NejRecept.cz Pečivo Rohlíky Helenské rohlíčky
Helenské rohlíčky
Recept Helenské rohlíčky
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Makronka    ·   14.11.2018

Helenské rohlíčky

Viděla jsem před časem v televizi dokument o obci Svatá Helena v rumunské oblasti Banát. Žije zde od roku 1824 menšina českých přistěhovalců. Měla jsem chvílemi pocit, že se dívám na film pro pamětníky. Ve Svaté Heleně jako by se zastavil čas, ale ku prospěchu věci. Staré zvyky a obyčeje, písničky, kroje, pokrmy tam jsou dosud živé. Výrobu rohlíčků tam jedna paní ukazovala, neměla žádnou pohodlnou techniku, vše pěkně rukama. Ty rohlíčky vyzkoušejte - jsou neodolatelné :) Autor: Makronka

50 min
Čas přípravy
20 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

500 g
hladká mouka
75 g
máslo
50 g
sádlo
25 g
droždí
asi 200 ml
mléko
100 g
jemný krupicový cukr
1/2 ks
citron - kůra
špetka
sůl
1 ks
vejce

Náplň:

kokos strouhaný jemný
práškové kakao
rozpustná káva
strouhané ořechy
strouhaná čokoláda
mletý mák
vejce na potření

Cukrový rozvar:

150 ml
voda
3 bal.
vanilkový cukr
Postup receptu
Vytisknout
  1. Smícháme mouku, sůl, nasekaný tuk, přidáme cukr, vejce, citronovou kůru, rozdrobíme droždí, zalijeme 20 ml vlažného mléka a počkáme asi 7-10 minut. Pak přilijeme zbytek mléka, vypracujeme těsto, necháme asi hodinu kynout. Odkrajujeme kousky a tvoříme bochánky, opět necháme kynout.
  2. Rozválujeme bochánky na oválek, plníme podle chuti sypkými surovinami, tvarujeme rohlíky. Necháme zhruba 10 minut na plechu kynout. Pak je potřeme rozšlehaným vejcem.
  3. Pečeme při 180°C asi 20 minut. Než se rohlíky upečou, svaříme cukr s vodou na rozvar. Hotové, upečené, ještě horké rohlíčky potřeme rozvarem.

Můj blog:  Mlsoty

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář