NejRecept.cz Dezerty Koláče Kynutý švestkový koláč s mákem
Kynutý švestkový koláč s mákem
Recept Kynutý švestkový koláč s mákem
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Danula Vašíčková    ·   30.7.2018

Kynutý švestkový koláč s mákem

A co se týče zpracovávání úrody, plynule přecházím od meruněk přes okurky na blumy a švestky, takže ke kafi nemůže chybět nějaký ten švestičkový... :-) A samozřejmě švestkový kynutý. Miluji pracovat s kynutým těstem. To vždy vyjde jinak, i když použijete stejné suroviny, samozřejmě záleží na velikosti vajíčka, jak saje mouka, jak vlažné mléko použijete. Autor: Danka

75 min
Čas přípravy
35 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

250 g
hladké mouky
250 g
polohrubé mouky
3 lžíce
krystalu
špetka
soli
1/2 kostky
čerstvého droždí
250 ml
vlažného mléka
3 lžíce
zakysané smetany
1 ks
vejce
70 ml
oleje

Mimo to:

dle chuti
švestky
2 bal.
vanilkové cukry
280 g
mletého máku
180 g
moučkového cukru
150 ml
vlažného mléka

Drobenka:

200 g
hrubé mouky
100 g
moučkového cukru
80 g
změklého másla
Postup receptu
Vytisknout
  1. Těsto zpracováno a vykynuto v pekárně, rozválíme na velký plech s vyšším okrajem (42x32cm), okraje vytáhneme do výšky, aby nám náplň neutíkala a necháme asi 15 minutek kynout.
  2. Pak posypeme směsí mletého máku a moučkového cukru, pokropíme vlažným mlékem, poklademe půlkami švestek, posypeme vanilkovým cukrem a pečeme 20 minut na 170 stupňů.
  3. Poté posypeme drobenkou a dáme ještě na cca 15 minut dopéct.
  4. Drobenka: 200 g hrubé mouky, 100 g moučkového cukru, 80 g změklého másla. Vše pouze rukou důkladně promnout.
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář