NejRecept.cz Sladká jídla Lívance Lívanečky s jahodovou klevelou
Lívanečky s jahodovou klevelou
Recept Lívanečky s jahodovou klevelou
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Danula Vašíčková    ·   23.5.2018

Lívanečky s jahodovou klevelou

Tak jsme si dneska trochu zahřešili... Jahody ještě sice nejsou domácí, ale kupované, ale nevadí. Na ty naše domácí ze zahrady stále čekáme. Ne a ne aby zčervenaly, přece jsem posadila tu pozdější odrůdu. Ale má to jednu výhodu. Když už vy nebudete mít ani jednu, já je teprve začnu trhat a budu vám tu házet recepty a vy budete pouze slintat :D Autor: Danka

Suroviny

Lívance:

375 g
hladké mouky
600 ml
mléka
40 g
krystalu
20 g
rozpuštěného másla
1 ks
vejce
1/2 kostky
čerstvého droždí
citronová kůra
sůl

Klevela:

2 plechovky
kompotovaných jahod
1 sklenička
jahodové přesnídávky
1/2 sáčku
pudinkového prášku
vanilkový cukr
krystal dle chuti
Postup receptu
Vytisknout
  1. Mléko v hrnci trochu ohřejeme, malou část odebereme do hrnečku, rozdrobíme do něho droždí, přidáme lžičku cukru a trošku mouky, důkladně rozmícháme a necháme vzejít kvásek. Ten poté vlijeme ke zbytku mléka, přidáme vejce, rozpuštěné máslo, citronovou kůru, cukr, špetku soli a mouku a nejlépe metlou vymícháme hladké těsto. Přiklopíme pokličkou a necháme vykynout, těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.
  2. Pak použijeme malou naběračku, ta nám bude sloužit jako odměrka. Těsto lijeme na maličko vymaštěnou pánev a smažíme z obou stran dozlatova. Já nemám lívanečník, ale snažila jsem se smažit malé lívanečky o průměru asi 8cm a z tohoto množství těsta jsem udělala 40 kousků.
  3. Klevela:
    Část šťávy si schováme stranou (v té budeme rozmíchávat pudinkový prášek), zbylý kompot a přesnídávku nalijeme do kastrůlku, přidáme cukr a pozvolna vaříme, pak přilijeme rozmíchaný pudinkový prášek a ještě provaříme.
  4. A jako třešnička na dortu ke všemu bezvadně pasuje zakysaná smetana smíchaná s ušlehanou šlehačkou.
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář