NejRecept.cz Dezerty Nejlepší dezerty Krtkův dort Odlehčený krtkův dort na plech
Odlehčený krtkův dort na plech
Recept Odlehčený krtkův dort na plech
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
NejLucka NejLucka    ·   14.2.2018

Odlehčený krtkův dort na plech

Příprava moučníku se o nějaký ten čas prodlužuje tím, že jej musíte nechat vystydnout, abyste mohli vydlabávat „hlínu“ pro krtčí hromádku, stejně tak počítejte i s pár hodinami navíc, které mu pomohou se naležet. Ono ale stojí zato si počkat. Na pečení krtkova dortu mě zpravidla odrazují dvě věci – tučný šlehaný krém plný zbytečných škrobů a chemie, a pak taky patlání do kulaté dortové formy a s tím související opatrné krájení, které moc neovládám. Tak jsem obojí prostě odbourala a udělala to po svém. Můj ozdravený krteček vám představuje svoji skromnou hromádku. Autor: Barbora

Sdílet na Facebooku
Suroviny

Na těsto (pro plech cca 23 x 33 cm):

3 ks
vejce
130 g
cukru krystal
200 ml
oleje
200 ml
mléka
1 bal.
prášek do pečiva (používám bezfosfátový)
50 g
kakaa holandského typu
300 g
hladké celozrnné špaldové mouky (jistě bude fungovat i s klasickou bílou)

Na krém:

500 g
tvarohu
180 g
zakysané smetany
100 g
kostka Lučiny
60 g
cukru moučka
50 g
kvalitní hořké nebo mléčné čokolády
3 ks
banány
Postup receptu
Vytisknout
  1. Z vajec oddělte bílky a žloutky. Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny a postupně přilévejte i mléko a olej. Do tekuté směsi pak pomalu zapracujte sypkou část těsta – tedy prášek do pečiva, kakao a mouku. Na závěr už jen opatrně zapracujte sníh vyšlehaný z bílků.
  2. Výsledné těsto má konzistenci asi jako hustější bábovkové. Nalijte do plechu nebo pekáčku (můj má rozměry 23 x 33 cm, může snad být i o malilinko větší) vystlaného pečícím papírem a pečte při 170°C asi půl hodiny.
  3. Do mísy vyklopte tvaroh, zakysanou smetanu, Lučinu a cukr, a dobře promíchejte. Nakonec nastrouhejte ještě čokošku a opět promíchejte. Hotový krém dejte vychladit do lednice, ve které si počká až do té doby, než vydlabete upečený korpus.
  4. Až korpus vychladne, nařízněte si v něm nožem rámeček ve tvaru obdélníku umístěného zhruba 1 cm od okraje. Vše podél čáry pak lžící opatrně vydlabejte. Nebagrujte příliš do hloubky, krém by vám pak prosakoval a navíc by vám zbylo zbytečně velké množství hlíny, tedy vydlabaného korpusu. Jeden centimetr hluboko postačí.
  5. Do otvoru, který vydlabáním vznikne, natřete polovinu krému, můžete až úplně ke kraji korpusu. Poté přidejte na poloviny podélně rozkrojené banány a navrstvěte zbytek krému. Ten na povrchu posypte rozdrobeným korpusem, můžete i lehce „utlapkat“, aby se tolik nedrobil. S hotovým krtečkem šup ještě na chvíli do chladu, kde ztuhne a odleží se.

Zdroj: Máma v kuchyni

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář