NejRecept.cz Maso Vepřové maso Vepřové ragú s karamelizovaným jablkem
Vepřové ragú s karamelizovaným jablkem
Recept Vepřové ragú s karamelizovaným jablkem
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
rebeka    ·   5.10.2017

Vepřové ragú s karamelizovaným jablkem

Jablíčka jsou nyní asi v každé zahradě, tak šup sklidit je a připravit něco chutného k obědu. Ano, k obědu. Jablka víte použít kromě koláče i do hlavního jídla. Já jsem je skaramelizovala a podávala jsem je k vepřovému ragú. Spojení slané a sladké chuti bylo zajímavé a mně to chutnalo velmi. Autor: Naďa I. (Rebeka)

Suroviny

Na ragú:

200 g
vepřové plece
200 g
vepřové krkovičky
2 lžičky
soli
2 lžičky
čerstvě drceného pepře
3 lžíce
hladké mouky
2 lžíce
sádla
1 ks
cibuli
4 stroužky
česneku
50 g
šabatecké nebo jiné voňavé slaniny
1 ks
mrkev
100 ml
suchého bílého vína
200 ml
100% jablečné šťávy
200 ml
zeleninového vývaru
4 větvičky
rozmarýnu
4 ks
bobkové listy
1 lžíce
másla na zjemnění

Na karamelizovaná jablka:

2 lžíce
krupicového cukru
2 ks
pevná navinulá jablka
50 ml
jablečné šťávy
Postup receptu
Vytisknout
  1. Maso pokrájíme na kostky velikosti sousta. Dáme do misky, osolíme, opepříme a přidáme mouku. Řádně všechno promícháme. V hrnci si rozpálíme sádlo a maso restujeme za stálého míchámí ze všech stran dorůžova 10 minut.
  2. Maso vyjmeme a do výpeku dáme na kostičky pokrájenou slaninu a vyškvaříme. Přidáme na drobné kostičky nakrájenou cibuli, na plátky pokrájený česnek a necháme zesklovatět.
  3. Pak přidáme na kousky pokrájenou mrkev 5 minut restujeme. Přidáme rozmarýn (svážeme ho nití, abychom nemuseli lovit jehličky), bobkový list a zalejeme vínem. Necháme odpařit. Pak řidáme jablečnou šťávu, vložíme do hrnce maso a přidáme tolik vývaru, aby bylo maso zcela ponořene. Pod pokličkou dusíme doměkka asi hodinu. Úplně na závět přidáme máslo.
  4. Do silnostěnné pánve dáme cukr, který necháme rozpustit. Poté přidáme na měsíčky pokrájená jablka, která zbavíme jadřinců. Kdo chce, zbaví jablka i slupky. Opékáme cca 5 minut ze všech stran. Zastříkneme jablečnou šťávou, necháme odpařit a jablka zesklovatět. Podáváme s rýží nebo opečenými brambory.

Můj blog: Vaření s Tomem

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář