NejRecept.cz Zavařeniny Med Pampeliškový Nejlepší pampeliškový med podle starodávného receptu našich babiček
Nejlepší pampeliškový med podle starodávného receptu našich babiček
Nejlepší pampeliškový med podle starodávného receptu našich babiček
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Emília Raganová    ·   20.4.2023

Nejlepší pampeliškový med podle starodávného receptu našich babiček

Už naši prarodiče věděli, jaká je pampeliška lékařská vzácná léčivá bylina, používali květ, stonky, ba i kořen. Připravovali z ní různé pochutiny jako například tento med. Mám recept už asi sto let starý, ještě od babičky mojí babičky, samozřejmě tehdy nedávali citron. Ten jsem přidala do receptu já. Je třeba dbát na to, aby citrón nebyl chemicky ošetřen. Dnes se dají koupit v obchodě i bio citróny bez chemického postřiku. Jsou sice dražší, ale tak co naděláme. Autor: Milka

30 min
Čas přípravy
60 min
Čas vaření
Sdílet na Facebooku
Suroviny
500 ks
rozvitnutých květů pampelišky
2 litry
vody
2 kg
krystalového cukru
2 ks
neošetřené citrony
Postup receptu
Vytisknout

Pampeliškový med je typický svou zlatavou barvou a typickou chutí, která je mírně nahořklá, ale zároveň sladká a velice silná. Jeho hlavní přísadou jsou pampeliškové květy, a protože se nejedná o med v pravém slova smyslu, je někdy nazýván též jako pampeliškový sirup. Podle způsobu přípravy můžeme pampeliškový med rozdělit na vařený a nevařený. Oba druhy jsou stejně lahodné, mají pozitivní vliv na zdraví a jsou velmi návykové díky své lahodné chuti.

Pampeliškový med a jeho účinky na zdraví

Pampelišky jsou známé díky svým pozitivním účinkům na lidské zdraví. Hojně se využívají v čínské medicíně i bylinkářství. Bez nadsázky lze pampelišky zařadit mezi superpotraviny, protože obsahují nejenom antioxidanty, ale také celou řadu dalších vitamínů a minerálů. Pampeliškový med je vhodné přidat do svého jídelníčku tehdy, kdy vás tráví potíže s ledvinami a močovými cestami.

Ať už se jedná o ledvinové kameny, zánět ledvin nebo zánět močových cest. Lžička pampeliškového medu denně vám v takovém případě rozhodně neuškodí. Oceníte jej také při střevních obtížích a při nechutenství. Od věci není ani jeho přidávání do čaje v období chřipek a nachlazení.

Jak pampeliškový med skladovat

Aby vám pampeliškový med vydržel co nejdéle, dodržujte při jeho skladování několik zásad. Uchovávejte jej zásadně v chladu a na tmavém místě. Po každém použití se také ujistěte, že jste nádobu s medem pečlivě zavřeli. Skladování pampeliškového medu v lednici není nutné. I když se pampeliškový med tradičně vyrábí na jaře, protože právě tehdy louky i zahrady zaplaví rozkvetlé pampelišky, při správném skladování vám bez obtíží vydrží do dalšího jara.

Neotálejte s přípravou pampeliškového medu, a jakmile na jaře pampelišky obsypou všechny louky v okolí, vyrazte na jejich sběr. Čím více květů nasbíráte, tím bohatší zásobu sirupu si budete moci připravit.

RECEPT:

  1. Květiny sbíráme na zahradě, kde nechodí zvířata, ani auta.
  2. Rychlé osprchujeme, aby se nevytratil pyl. Dáme je do hrnce, přidáme vodu a nakrájené citrony (celé). Vaříme 15 minut. Necháme vychladnout a dáme do chladné místnosti na 24 hodin. Já jsem musela dát do chladničky.
  3. Potom přecedíme přes gázu, pořádně vymačkáme, dáme do hrnce a přidáme cukr.
  4. Vaříme 1/2 hodiny na silném plameni, ale dáváme pozor, aby nám med neutekl ... pak plamen stáhneme a vaříme ještě 60 minut na středním plameni.
  5. Hotový med je trochu řidší a plníme do sklenic. Z uvedeného množství máme 6 - 7 sklenic od majonézy /3 dl/, přibližně 2 litry medu ...
  6. Je vynikající do čaje, na chléb, na pečení ... Mňam :)
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář