NejRecept.cz Dezerty Moučníky Karamelové větrníky
Karamelové větrníky
Recept Karamelové větrníky
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Jaja79    ·   28.2.2017

Karamelové větrníky

Konečně jsem si našla čas, abych vám napsala recept i na mé karamelové větrníky. Recept mám z internetu, jen jsem si ho trošku upravila podle sebe, tak jako správná hospodyňka, že pokud vám něco není po vůli, tak to prostě vynecháme nebo zaměníme. A hlavní je to, že to pak každému i tak chutná. Nebojte se odpalovaného těsta, není to vůbec náročně tak, jak každý říká, že vám po upečení určitě splaskne nebo dokonce se během pečení nenafouknou. :) Autor: Jaja79

Sdílet na Facebooku
Suroviny

Karamelová šlehačka:

200 g
cukr krystal
700 ml
smetana ke šlehání

Žloutkový krém:

200 g
cukr mletý (moučkový)
300 ml
mléka
6 ks
vaječný žloutek
30 g
škrob kukuřičný
1 ks
lusk vanilkový
500 g
máslo

Odpalované těsto:

400 g
mouka hladká
500 ml
voda
150 ml
olej
8 ks
vejce
5 g
sůl

Karamelová poleva:

4 PL
cukr krupice
300 g
cukr moučkový
voda
máslo
šlehačka
Postup receptu
Vytisknout
  1. Nejdříve si připravíme smetanový karamel, protože ten vaříme den předem. Z 200g cukru upálíme karamel a za stálého míchání přiléváme smetanu ke šlehání (250g) do karamelu. Z karamelu se vytvoří hrudky, které postupně necháme ve smetaně rozvařit. Scedíme a dáme vychladnout do lednice (nejlépe přes noc). Druhý den 450 g šlehačky vyšleháme do tuha a přimícháváme smetanový karamel, který má pokojovou teplotu. Šlehačka je připravena a dáme ji do lednice.
  2. V hrnci si necháme sevřít osolenou vodu s olejem a do vroucí přisypeme najednou prosátou mouku, kterou vařečkou restujeme. Správně urestovaná hmota by se neměla lepit ani na hrnec, ani na vařečku a měla by vytvořit kouli. Tuto hotovou hmotu restujeme alespoň čtyři minuty a přendáme ji do misky. Po mírném vychladnutí do ní přidáváme jedno vejce po druhém a háky je vpracovávame do hmoty. Když je hmota příliš hustá, můžeme ji rozředit malým množstvím vody, ale nemělo by to být řídké, protože by se těsto roztekalo. Hmotu stříkáme na vymazaný plech, nebo vyložený pečícím papírem do kulatého tvaru pomocí širší vroubkované špičky. Trouba musí být dobře předehřátá na 200 stupňů. Vložíme do ní plech a pečeme alespoň 10 minut, přičemž troubu nesmíme otevřít. Když korpusy větrníky zvětší objem (nafouknou se) a začnou se mírně zabarvovat, snížíme teplotu na 175 stupňů a troubu troška pootevřeme, asi na centimetr. Takto dopékáme ještě asi 15 minut ..
  3. Krém - v hrnku utřeme žloutky, cukr a škrobovou moučku do pěny, přilijeme mléko a přidáme vnitřek vanilkového lusku. Dáme vařit a za stálého míchání vaříme tak dlouho, až se nám uvaří pudink, který je dostatečně hustý. Vaříme alespoň dvě minuty a pak ho necháme vychladnout. Do vychladlého pudinku postupně vmícháváme máslo.
  4. Nakonec připravíme karamelovou polevu. Upálíme 4 lžíce cukru, zalijeme troškou smetany, nebo přidáme trochu másla a vody. V míse smícháme moučkový cukr s vodou, vodu přiléváme postupně, poleva by neměla být hustá, ani moc řídká. Nakonec přimícháme upálený karamel.
  5. Upečené větrníky rozkrojíme, nastříkáme žloutkový krém, na žloutkový krém nastříkáme sáčkem hotovou vychlazenou karamelovou šlehačku a překryjeme vrchní částí větrníku, kterou jsme namazali karamelovou polevou.
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář