NejRecept.cz Část dne Oběd Plněná paprika a rajská omáčka
Plněná paprika a rajská omáčka
Recept Plněná paprika a rajská omáčka
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
rebeka    ·   14.9.2016

Plněná paprika a rajská omáčka

V zahradě máme nyní plno paprik a rajčat, tak je třeba zužitkovat. Vynikající plněné domácí papriky s rajskou omáčkou. Pokud použijete čerstvá rajčata přímo ze zahrady, tak chuť bude mnohem výraznější a lepší. Autor: Rebeka (Naďa I.)

Suroviny
Na papriky:
400 g
vepřové plece (mleté)
2 stroužky
česneku
špetka
sušeného tymiánu
1 lžička
sušené bazalky
1 lžička
sušeného oregána
dle chuti
čerstvě drcený pepř, sůl
100 ml
12% smetany na vaření
Na omáčku:
400 g
sekaných rajčat v plechovce
115 g
rajčatového protlaku
1 ks
cibule
10 lístků
čerstvé bazalky
1 lžíce
sádla
3 lžíce
olivového oleje
2 ks
bobkové listy
3 lžíce
třtinového cukru
dle chuti
sůl
1 lžíce
hladké mouky
1 lžíce
másla
2 lžíce
strouhaného perníku
1 lžíce
citronové šťávy
voda nebo rajčatový džus na zředění
Postup receptu
Vytisknout
  1. Maso v misce promícháme se všemi ingrediencemi, osolíme dle chuti a potřeby, přidáme smetanu, řádně promícháme a necháme v chladnu chvilku odležet. Mezitím si očistíme papriky, seřízneme jim prdelky a zbavíme je jadýrek. Masovou směsí pak lusky naplníme. Pokud nám směs zbyde a už nemáme papriku, utvoříme v navlhčených dlaních kouličky.
  2. Do pekáčku dáme sádlo, na kostičky nakrájenou cibuli, nasekaná rajčata z plechu a zlehka osolíme. Přidáme naplněné papriky, bobkový list a bazalkové lístky. Papriku pokapeme oliváčem a dáme péci do trouby vyhřáté na 180 st.
  3. Pečeme cca 40 minut. Během pečení papriky otáčíme. Když máme hotovo, papriky vyjmeme a udržujeme v teple. V hrnci si rozehřejeme máslo, přidáme cukr a necháme lehce zkaramelizovat. Přidáme protlak a krátce zarestujeme.
  4. Rajčatovou směs z trouby přidáme do hrnce (nezapomeneme vyndat bobkáč, bazalku ponecháme), přidáme mouku, zředíme vodou nebo rajčatovou šťávou (džusem) a necháme na mírném plameni za stálého míchání probublávat. Přidáme strouhaný perník, citronovou šťávu.
  5. Doladíme chutě (cukr, sůl...) a doředíme na požadovanou konzistenci. Nakonec tyčovým mixérem rozmixujeme. Můžeme jen tak halabala rustikálně nebo úplně dohladka.
  6. Podáváme s rýží, těstovinou nebo knedlíkem.

Autor: Naďa I. (Rebeka)

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář