NejRecept.cz Dezerty Koláče Jablečný koláč Sicilský jablečný dort
Sicilský jablečný dort
Recept Sicilský jablečný dort
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Petra H Petra H    ·   31.8.2015

Sicilský jablečný dort

Pekla jsem z dvojité dávky na plech o velikosti 24x35cm, protože u nás musím vše péct ve velkých dávkách. Do klasické dortové formy postačí i táto dávka, ale pro nás by to nestačilo, to bychom v neděli už neměli nic k odpolední kávičce :-D. Musím říct, že je vynikající, krásně mokrý, jak se u nás doma říká, žádná dusivá buchta. Použila jsem vlašské ořechy a mandle. A místo fíků, jsem použila rozinky, protože fíky jsem nesehnala. Ale i tak je to velká mňamka. Autor: Petra

35 min
Čas přípravy
50 min
Čas vaření
Suroviny

Budeme potřebovat:

75 g
hladká mouka
1 lžička
prášek do pečiva
50 ml
mléko
60 g
máslo
500 g
jablka
1 ks
vejce
1 ks
žloutek
1 lžička
vanilkový cukr
125 g
kr. cukr
25 g
vlašské ořechy
25 g
piniové oříšky nebo mandle
60 g
sušené fíky nebo rozinky
1 ks
citron

Vrch:

25 g
piniové oříšky
1/2 lžičky
skořice
25 g
hnědý cukr
Postup receptu
Vytisknout
  1. Jablka oloupeme a nakráma na plátky. Polijeme je citronovou šťávou, aby nezhnědly. Na jemném struhadle nastrouháme citronovou kůru a na drobno nakrájíme sušené fíky, přidáme je k jablkům a důkladně promícháme.
  2. Cukr, vajíčko a žloutek vyšleháme mixérem do pěny, přidáme měkké máslo a přilijeme mléko. Mouku smícháme s práškem do pečiva a vanilkovým cukrem. Vařečkou přimícháme do vyšlehané pěny, přidáme jablka, fíky nebo rozinky a ořechy - ořechy jsme namočili do vody den předem. Namočené ořechy jsou mnohem sladší a snadněji stravitelné (piniové oříšky jsou finančně náročnější, ale klidně je můžete vyměnit za nesolené arašídy, mandle nebo jiné ořechy).
  3. Těsto navrstvíme do vymazané formy a posypeme ho piniovými oříšky a směsí cukru a skořice.
  4. Pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů cca 50 minut.
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář