NejRecept.cz Koláče, cukroví Snadná MARLENKA
Snadná MARLENKA
Recept Snadná MARLENKA
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
NejLucka NejLucka    ·   14.5.2015

Snadná MARLENKA

Chuť Marlenka je neodolatelná. Medové těsta, ořechová nádivka se salkem. Mňamka!

Sdílet na Facebooku
Suroviny

Těsto:

300 g
cukr moučkový
400 g
mouka hladká
250 g
másla
1 lžíce
soda bikarbona
3 ks
vejce
3 lžíce
med
dle potřeby mléko cca 150-200ml

Nádivka:

400 g
máslo
2 ks
plechovky salko slazené nebo karamelové

Na ozdobení:

1 hrst
ořechy vlašské
1 ks
Pikao kakaové nebo čokoládový toping
Postup receptu
Vytisknout
  1. Těsto:
    Nad párou si rozpustíme jedno celé máslo. Přidáme med, vejce, moučkový cukr, jedlou sodu a mouku. Vše spolu dobře promícháme. Když je těsto příliš husté přidáme trochu mléka a znovu rozmícháme. Nakonec si těsto odvážíme, a rozdělíme si ho na tři stejné části.
  2. Na plech klasické velikosti si dáme pečící papír, na který rovnoměrně rozetřeme jednu část těsta. Těsto roztíráme až těsně po okraj !!! Pečeme v troubě na 175 stupňů asi 12 minut. Těsto je hotové když zhnědne a okraje nám začnou tmavnout jakoby se už pomaličku pripekalo. (S těstem nakládáme velmi opatrně je křehké a mohlo by se zlomit !!!)
  3. Upečený plát těsta necháme na pečícím papíře vychladnout, otočíme ho a okraje ořízneme. (Spodní strana cesta má větší množství bublinek, proto později snadněji do sebe vpije nádivku a těsto nám rychleji změkne). Ořezáváme z každé strany cca 2cm.
  4. Zbylé kousky těsta vložíme do misky a prsty nadrtíme na jemnou drobenku, kterou později použijeme na zdobení koláče.
  5. Náplň:
    V misce si vyšleháme změklé máslo, do kterého postupně přimícháme slazené nebo karamelové salko.
  6. Nádivku si odvážíme a rozdělíme na tři části. První plát těsta si položíme na desku a rozetřeme na něj první část nádivky. Postup opakujeme is ostatními pláty těsta. Třetí část nádivky natřeme na vrch koláče a potřeme s ní i boky.
  7. Na ozdobu: 
    Vlašské ořechy si nasekáme najemno a smícháme s orezkami, které si namrvíme na jemné drobky. Obsypeme tím celý koláč a nakonec ozdobíme Pikaem, nebo topingem. Koláč necháme odstát min. 24 hodin.

* TIP: Nejlepší je nechat koláč alespoň polovinu času postát při pokojové teplotě, aby se nádivka pěkně vpila do těsta. Marlenka je velmi chutná a v řezu výraznější i když místo karamelového salka použijete bílé slazené.

Zdroj: Pečené, varené s Ivou

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář