NejRecept.cz Sváteční pečení Velikonoce Pletýnky a jidáše Velikonoční řecké pletýnky
Velikonoční řecké pletýnky
Recept Velikonoční řecké pletýnky
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
NejLucka NejLucka    ·   1.4.2015

Velikonoční řecké pletýnky

Připravujete i vy na Velikonoce domácí pečivo? Nadýchané, chutné pečivo pro koledníky. Mňam!

Suroviny

Kvásek:

3 lžíce
sušené droždí
3/4 šálku
mléko
1/2 šálku
polohrubá mouka
1 lžíce
kr. cukr
špetka
sůl

Těsto:

1,5 kg
polohrubá mouka
2 šálky
kr. cukr
8 ks
vejce
1,5 šálku
mléko
300 g
máslo
1/2 šálku
nasekané mandle
1 bal.
vanilkový cukr

Na vrch:

1 ks
vejce
2 lžíce
mleiko
sezam na posypání
Postup receptu
Vytisknout
  1. Kvásek:
    Mléko ohřejeme a přidáme cukr - necháme rozpustit. Přidáme sušené droždí, mouku a špetku soli. Necháme vykynout.
  2. Těsto:
    Všechny suroviny smícháme v misce, přidáme vykynutý kvásek a zpracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě vykynout. Vykynuté těsto znovu prohněteme a necháme ještě jednou nakynout. Po druhém vykynutý těsto rozdělíme na 6 dílků. Každý kousek rozdělíme na 3 menší části, které vytvarujeme do dlouhého "provázku". Z 3 "provázků" upleteme cop a kraje spojíme - uděláme kruh.
  3. Takto upletené pletýnky ukládáme na plech, který jsme vyložili papírem na pečení a potřeme je rozšlehaným vajíčkem, ke kterému jsme přidali 2 lžíce mléka. Zakryjeme je utěrkou a necháme na teplém místě kynout cca 40 minut. Vrch posypeme sezamem.
  4. Pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 220 stupňů po dobu 10 minut. Následně teplotu snížíme na 200 stupňů a pečeme dalších 30-40 minut. Dobrou chuť!

Zdroj: Gastronom

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář