NejRecept.cz Dezerty Koláče Zákusek den a noc
Zákusek den a noc
Recept Zákusek den a noc
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
NejLucka NejLucka    ·   19.5.2015

Zákusek den a noc

Jeden z nejoblíbenějších zákusků. Poměrně nenáročný zákusek, který vás chutí určitě nezklame.

Sdílet na Facebooku
Suroviny

Těsto:

20 ml
mléko
4 ks
vejce
100 ml
olej
80 g
kr. cukr
4 lžíce
polohrubá mouka
2 lžíce
med
2 lžíce
kakao
1 lžička
prášek do pečiva
1 bal.
vanilkový cukr

Krém:

200 g
zakysaná smetana
1 bal.
vanilkový cukr
50 g
moučkový cukr
1 bal.
želatina
100 ml
mléko
2 lžíce
med (nemusí být)
200 g
Salko

Glazura:

1 lžíce
kakao
4 lžíce
mléko
1 lžíce
moučkový cukr
50 g
máslo
bílá čokoláda
Postup receptu
Vytisknout
  1. Těsto:
    Bílka a žloutka oddělíme. Žloutka utřeme s cukrem do pěny, postupně přidáme mléko, med, olej, mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakaem. Bílka vyšleháme na tuhý sníh a vařečkou ho přimícháme k žloutkové hmotě.
  2. Připravené těsto navrstvíme do vyššího plechu, který jsme vystlali papírem a pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů cca 10 - 15 minut. Těsto je velmi křehké, proto ho opatrně vyjmeme z plechu a necháme vychladnout.
  3. Krém:
    Salko smícháme s medem a mlékem (1/2). Želatinu si připravíme podle návodu na obalu - ve vodě necháme nabobtnat a přidáme druhou polovinu mléka, následně ohřejeme a necháme želatinu rozpustit. Když máme želatinu rozpuštěnou, přidáme ji k salku a promícháme.
  4. Zakysanou smetanu vymícháme s vanilkovým a moučkovým cukrem, postupně přidáváme salko a znovu vymícháme. Připraven krém odložíme do lednice a necháme vychladit.
  5. Glazura:
    Kakao smícháme s mlékem a cukrem a pak tuto směs přivedeme do varu. Když hmota vře, přidáme máslo a spojíme. Bílou čokoládu rozpustíme nad párou.
    Vychladlé těsto rozkrojíme na 3 části a můžeme vrstvit: plát - nádivka - plát - nádivka - plát - glazura.

Zdroj: Recepti

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář