NejRecept.cz Dorty Sladké dorty Čokoládový dort Famózní čokoládový dort
Famózní čokoládový dort
Recept Famózní čokoládový dort
NejLucka NejLucka    ·   10.5.2015

Famózní čokoládový dort

Slavnostní čokoládový dort, který bude chutnat určitě každému. Je trochu náročnější na přípravu, ale určitě stojí za to, vyzkoušet ho!

Suroviny

Těsto:

250 g
hladká mouka
1 ks
vejce
160 g
máslo
60 g
moučkový cukr
špetka
sůl
1 lžíce
kakao

Nádivka:

400 g
smetanový sýr
50 g
kr. cukr
100 g
bílá čokoláda
100 g
mascarpone
40 g
želatina
1 ks
citron - šťáva
100 g
nasekaná tmavá čokoláda
200 ml
smetana ke šlehání

Dále budeme potřebovat:

150 g
hořká čokoláda
mléčná čokoláda na ozdobu
bílá čokoláda na ozdobu
Postup receptu
Vytisknout
  1. Připravíme si kulatou formu na pečení o průměru 24 cm a dno vyložíme pečícím papírem. Troubu předehřejeme na 180 stupňů.
  2. Všechny suroviny na těsto zpracujeme do kuličky, kterou zabalíme do potravinářské fólie a odložíme ji do chladničky na 30 minut. Následně vybereme, rozválíme do požadované velikosti a uložíme na dno formy. Propícháme vidličkou, přikryjeme pečícím papírem a na papír vysypeme luštěninu (aby se těsto během pečení nenafúklo). Pečeme cca 20-25 minut. Upečené těsto vyjmeme, luštěninu dáme pryč a necháme vychladnout.
  3. Smetanový sýr spolu s cukrem utřeme do hladka. Bílou čokoládu rozpustíme nad párou a necháme mírně vychladnout. Pak ji smícháme s mascarpone a nakonec po lžících přidáme smetanový sýr s cukrem a důkladně utřeme.
  4. Želatinu připravíme podle návodu na obalu (mírně ji ohřejeme a necháme vychladnout). Do želatiny přidáme šťávu z jednoho citronu a 2 lžíce smetanového krému. Smícháme a následně tuto hmotu přimícháme k celému smetanového krému. Vše důkladně vyšleháme. Smetanu na šlehání vyšleháme do tuhé šlehačky, přidáme nasekanou čokoládu a tuto hmotu přimícháme k základní náplni.
    Nádivku navrstvíme na vychladlý základ a pěkně uhladíme. Odložíme do lednice na minimálně 2 hodiny.
  5. Hořkou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a navrstvíme na vrch. Ozdobíme hoblinami z mléčné a bílé čokolády a necháme ztuhnout. Dobrou chuť!

Zdroj: Nasha kuhnya

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář