NejRecept.cz Dezerty Štrůdly a záviny Kynutý jablečný závin
Kynutý jablečný závin
Recept Kynutý jablečný závin
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Ivetussinka    ·   10.5.2015

Kynutý jablečný závin

Vynikající kynutý koláč s jablečnou náplní. Autor: Ivetussinka

Suroviny

Těsto:

200 ml
Mléko
2 lžíce
Cukr krystal
42 g
Droždí
500 g
Polohrubé mouky
1 Ks
Vejce
125 g
Másla
3 g
Sůl

Nápln Jablková:

1,5 kg
Jablka
Cukr skořicový
Hrozinky
Strouhanka
Postup receptu
Vytisknout
  1. Připravíme si kvásek: Mléko ohřejeme (nesmí pálit) přidáme 2 lžíce cukru a rozdrobíme droždí. Rozmícháme, posypeme lehce moukou hladkou a počkáme 10 minut než nám kvásek vzejde.
  2. Mezitím si dáme do misky 500 g polohrubé mouky, špetku soli , 1 ks vejce a 125 g rozpuštěného másla (ne horkého) .
    Nakonec si vymícháme hladké těsto a necháme kynout 45 minut až 60 minut pod přikrytou utěrkou. Mezitím si připravíme nápln než nám těsto vykyne.
  3. Nápln jablková: Umyjeme a oloupeme jablka zbavíme se jádřinců a nastrouháme na hrubo. Vymačkáme z jablek štávu, aby nevytekla při pečení. Přidáme skořicový cukr podle chuti, protože každé jablka jsou jinak sladké a hrozinky zamícháme.
  4. Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál rozdělíme na 3 díly. Každý díl rozválíme do tvaru obdelníku , posypeme strouhankou rozložíme jablkovou nápln a zamotáme.
  5. Nakonec přeneseme na plech, který jsme si vyložili pečícím papírem potřeme vejcem které jsme si rozšlěhali a propíchneme vidličkou na třech místech, aby nám závin nepraskl. Pečeme při 180 st.C asi 25-30 minut.
Komentáře k receptu
Saruman    ·   28.1.2021   ·   Odpovědět   ·  

Moc děkuji za recept, dneska jsem vyzkoušel a krásně se pracuje s těstem které krásně vykyne za 1 hod a 30 min. takže recept doporučuju udelat.

NejLucka NejLucka    ·   1.2.2021   ·   Odpovědět   ·  

díky :)

Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář