NejRecept.cz Dezerty Štrůdly a záviny Křehký závin z pivního těsta s jablky a perníkem
Křehký závin z pivního těsta s jablky a perníkem
Recept Křehký závin z pivního těsta s jablky a perníkem
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
rebeka    ·   12.4.2016

Křehký závin z pivního těsta s jablky a perníkem

Určitě to je pochoutka. Autor: Naďa I. (Rebeka)

Suroviny

Na těsto:

300 g
hladké mouky
12 lžic
světlého piva
1 lžíce
octa
1 lžička
soli
125 g
tuku (máslo + sádlo, půl na půl)

Náplň:

6 lžic
strouhaného perníku
6 větších
jablek
3 lžičky
mleté skořice
2 hrsti
vlašských ořechů
2 hrsti
rozinek nebo brusinek

Na potření:

50 g
másla
2 lžíce
rumu
na posypání
moučkový cukr
Postup receptu
Vytisknout
  1. Všechny suroviny propracujeme ručně nebo v hnětači. Musí nám vzniknout pružné, hladké, lesklé a nelepivé těsto. Toto vytvarujeme do tvaru koule a pod nahřátým katrolem necháme cca 20 minut odpočívat. Mezitím si připravíme náplň.
  2. Oloupaná jablka nakrájíme nahrubo na slzičkovém struhadle. Přidáme k nim skořici, nahrubo nasekané ořechy, rozinky nebo brusinky (nebo obojí).
    Odpočinuté těsto si rozdělíme na dva nebo tři díly, podle toho, jestli chceme dva velké nebo tři menší záviny. Pracovní desku nebo vál zlehka pomoučíme a těsto vyválíme dotenka do tvaru obdélníku. Potřeme rozehřátým máslem, posypeme strouhaným perníkem a naneseme jablkovou náplň.
  3. Na vzdálenější straně závinu si necháme prázdné místo, aby nám náplň "neutekla". Zavinujeme z delší strany, okraje zahrneme dospod a přemístíme na plech vystlaný papírem na pečení. Potřeme rozehřátým máslem a dáme do trouby vyhřáté na 180st. Pečeme do zrůžovění cca 40 minut.
  4. Rozehřejeme zbytek másla, přidáme rum a záviny ihned po vytažení z trouby pomašlujeme rumovým máslem. Bohatě poprášíme moučkovým cukrem.

Autor: Naďa I. (Rebeka)

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář