NejRecept.cz Dezerty Moučníky Pražské koláče
Pražské koláče
Recept Pražské koláče
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
NejLucka NejLucka    ·   26.1.2015

Pražské koláče

Vynikající pochoutka, kterou si oblíbíte. Kynuté těsto spolu s jemnou šlehačkovou náplní je k sežrání. Mňam!

Suroviny

Těsto:

250 g
polohrubá mouka
250 g
hladká mouka speciál
150 ml
vlažné mléko
3 lžíce
moučkový cukr
1 ks
vejce
30 g
droždí čerstvé
4 lžíce
voda
250 ml
majonéza
špetka
sůl

Drobenku:

30 g
máslo
30 g
moučkový cukr
50 g
hrubá mouka

Krém:

200 ml
mléka
1 bal.
vanilkový cukr
100 g
studené máslo
1,5 lžíce
solamyl
3 lžíce
moučkový cukr
500 ml
smetana ke šlehání
2 ks
ztužovač šlehačky

Na potření:

1 ks
žloutek
trochu
mléko
Postup receptu
Vytisknout
  1. Těsto: připravíme si kvásek z vlažného mléka (100 ml) a trochu cukru. Polohrubou a hladkou mouku smícháme, prosejeme, přidáme zbylý cukr, špetku soli, vejce, majolku, 4 lžíce vlažné vody, zbytek vlažného mléka a vykynutý kvásek. Vyhněteme hladké těsto, které necháme vykynout na teplém místě, aby zdvojnásobilo svůj objem.
  2. Vykynuté těsto rozdělíme na 8 části. Uložíme je na papír, po 4 ks na jeden plech, protože zvětší svůj objem. Rukou každý přitlačíme, potřeme žloutkem smíchaným s trochou mléka, posypeme drobenkou a necháme podkynout 40 minut. Pečeme při 180 stupních 20 minut. Necháme vychladnout.
  3. Drobenka: máslo, moučkový cukr a hrubou mouku zpracujeme rukou, aby měla sypkou konzistenci.
  4. Krém: z mléka odebereme asi 3 lžíce a rozpustíme solamyl. Zbylé mléko, máslo, moučkový a vanilkový cukr rrozpustíme, přilijeme solamyl s mlékem a uvaříme na kaši. Necháme vychladnout. Šlehačku vyšleháme se ztužovačem a smícháme s vychladlou kaší.
  5. Pomocí cukrářského sáčku naplníme koláče, které jsme příčně prekrojili. Dáme ztuhnout do lednice a podáváme. Dobrou chuť!

Děkujeme za povolení k sdílení receptu
od skvělé 
kuchařky - Blažena Sadovská

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář