NejRecept.cz Maso Uzeniny Domácí šunka bez šunkovaru
Domácí šunka bez šunkovaru
Recept Domácí šunka bez šunkovaru
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
NejLucka NejLucka    ·   29.11.2014

Domácí šunka bez šunkovaru

Domácí bez zbytočntých éček, mouky, zda stabilzatorov ....

Sdílet na Facebooku
Suroviny

SUROVINY:

500 g
vepřová kýta
10 g
rychlosůl
podle chuti pepř
Postup receptu
Vytisknout
  1. Vepřové maso nakrájíme na kostky okořeníme mletým pepřem a přidáme rychlosůl, kterou jsme rozmíchali v 100 ml vody. Dobře promícháme, přikryjeme a odložíme do chladu na 48 hodin.
  2. Část masa 1/3 jsme odložili a zbytek pomleli na masovém mlýnku. Následně jsme smíchali mleté maso spolu s celými kousky a postupně plnili do tlačenkového střeva. Postupně to tam tlačíme, dokud nevyužijeme masovú hmotu a na konci dobře uzavřeme.
  3. Vložíme do vody vařit, můžeme něčím zatížit, aby šunka neplavala. Já ji zatížila obyčejným lisem na česnek a vaříme při teplotě 80 stupňů hodinu a půl. Uvařenou šunku vyjmeme a necháme vychladnout.

* Tip: Výborná je z králíka nebo z kuřecích stehen. Rychlosůl je sice chemie, ale díky ní zůstane šunka po překrojení nádherně růžová a ne hněda. Díky rychlosoli by mělo maso změnit troška i svou strukturu a mělo by se začít trošku rozpadat.

Děkujeme za povolení ke sdílení receptu od skvělé pekařky - Diabambulka

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář