NejRecept.cz Sváteční pečení Vánoce Vánoční cukroví Vánoční ŠTEDRÁK
Vánoční ŠTEDRÁK
Recept Vánoční ŠTEDRÁK
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
NejLucka NejLucka    ·   18.11.2014

Vánoční ŠTEDRÁK

Tradiční vánoční koláč plný samých pochoutek. Tvaroh, mák, povidla a ořechy v jednom. Mňamka!

Sdílet na Facebooku
Suroviny

TĚSTO:

500 g
polohrubá mouka
1 ks
vejce
70 g
moučkový cukr
1/4 lžičky
sůl
80 g
máslo
20 g
droždí
300 ml
mléko

Náplň 1:

100 g
moučkový cukr
1 ks
vejce
2 lžíce
voda
150 g
ořechy

Náplň 2:

100 g
moučkový cukr
1 ks
vejce
150 g
mák
1 lžička
citronová kůra
2 lžíce
voda

Náplň 3:

2 lžíce
voda
40 g
moučkový cukr
150 g
švestková povidla

Náplň 4:

4 lžíce
moučkový cukr
2 ks
vejce
2 lžičky
citronová kůra
2 ks
vejce
1 lžíce
dětská krupice
300 g
tvaroh
Postup receptu
Vytisknout
  1. Těsto: Mouku prosejeme, přidáme vejce, máslo, sůl, cukr, vykynuté droždí ve 100 ml vlažného mléka. Vypracujte se zbylým vlažným mlékem na vláčné těsto, pomoučíme a necháme vykynout na teplém místě asi 1 hodinu.
  2. Potom ho rozdělíme na 5 dílů. Každý díl postupně vyválíme na tenký plát. Menší plech / 32x40cm / vymažeme a položíme první plát těsta.
  3. Natřeme ořechovou nádivkou, kterou si připravíme smícháním surovin, které povaříme 2 minuty a necháme vychladnout. Přikryjeme dalším plátem těsta, potřeme makovou náplní, kterou si připravíme jako ořechovou. Přikryjeme dalším plátem těsta a potřeme ho povidlové nádivkou, kde stačí všechny suroviny pouze smíchat.
  4. Přikryjeme další plát a potřeme tvarohovou náplní, kterou si připravíme smícháním všech surovin. Povrch přikryjeme posledním plátem těsta a potřeme mlékem.
  5. Pečeme v dobře vyhřáté troubě asi 20 minut, dokud se nám těsto neodtáhne od okrajů plechu. Po upečení posypeme povrch koláče práškovým cukrem. Dobrou chuť!

Děkujeme za povolení k sdílení receptu od skvělé pekařky - Blažena Sadovská 

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář