NejRecept.cz Sladká jídla Žemlovka Žemlovka s jablky (zemlbába)
Žemlovka s jablky (zemlbába)
Recept Žemlovka s jablky (zemlbába)
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
dobrotydulinka dobrotydulinka    ·   10.4.2017

Žemlovka s jablky (zemlbába)

Někdy musím doma uvařit něco tradiční, co mám ráda, protože při těch moderních receptech, které jsou většinou bez mouky nebo bez cukru se tělu normálně žádá dát si něco, co kdysi dělávali naše babičky nebo maminky. Nepoužívám vánočku, nebo jak bych to řekla, použiji to, co mám doma právě odložené a nedojedené, takže i například toustový chléb. I s tvarohem, i s jablky, i se skořicí, samé dobroty. Autor: Dulinka

Suroviny

Základ:

10 plátků
toustového chleba
5 ks
velkých jablek
4 lžíce
skořicového cukru

Tvarohová náplň:

350 g
tvarohu ve vaničce
1 ks
vajíčko
1 lžíce
vanilkového cukru

Na namáčení chleba:

50 ml
mléka
1 lžíce
vanilkového cukru
3 ks
vajíčka

Něco navíc:

3 lžíce
rozinek
dle chuti
rum
hrst
vlašských ořechů
oříšek
másla
dle potřeby
strouhanka
Postup receptu
Vytisknout
  1. Plátky toustového chleba je nejlepší nechat přes noc rozložené na tácu oschnout. Alespoň hodinku předem rozinky zalijeme rumem a nechám nacucat.Jablíčka oloupeme a nastrouháme či nakrájíme na kousky a promícháme se skořicovým cukrem.
  2. Tvarohová náplň: Jedno vajíčko rozdělíme na žloutek a bílek. Ke žloutky zašleháme vanilkový cukr a tvaroh. Z bílku ušleháme sníh, nemusí být úplně tuhý. Společně ručně spojíme.
  3. Na namáčení: Tři vajíčka, cukr a mléko, společné vyšleháme.
  4. Pekáček si řádně vymažeme máslem a vysypeme strouhankou.Toustový chleba namáčíme ve směsi cukru, mléka a vajíček pořádně z obou stran. Polovinu chleba dáme na dno pekáčku.
  5. Na toustový chléb rozprostřeme jablíčka, která posypeme rozinkami a posekanými ořechy. Zakryjeme vrstvou tvarohu a na to zase namočený toustový chléb.
  6. Rum z rozinek nevypijeme, ale zahřejeme v rendlíčku a rozpustíme v něm oříšek másla. Touhle dobrotou celou žemlovku zalijeme.Pečeme na 180°C 50min dozlatova.

Můj blog: Dobroty dulinka

Komentáře k receptu
tesina    ·   6.11.2020   ·   Odpovědět   ·  

Vyborny recept, jen jsem si navysila mnozstvi nekterych ingredienci a vynechala rozinky, ktere se u nas neji. Dekuji, chutnala vsem. 😊

Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář