NejRecept.cz Dezerty Koláče Karamelový větrník z plechu
Karamelový větrník z plechu
Recept Karamelový větrník z plechu
rebeka    ·   1.3.2017

Karamelový větrník z plechu

Luxusní zákusek, který si oblíbíte. Pokud máte rádi mini větrníky (nebo i velké), určitě si pochutnáte. Nemusíte dělat malé kousky, které alespoň mně se zdají velmi pracné, ale rovnou uděláte velký, který nakrájíte na řezy a podáváte. Je to mnohem praktičtější než ty malé, které tvarujete pomocí ozdobné špičky. Polevu dělám z cukru a smetany, určitě vyzkoušejte a nezameňujte ji za moučkový cukr nebo čokoládovou polevu. Autor: rebeka (Naďa I.)

Sdílet na Facebooku
Suroviny
Na odpalované těsto:
750 ml
vody
230 g
másla
230 g
hladké mouky
špetku
soli
8 ks
vajec
Na karamelovou náplň:
750 ml
mléka
2 bal.
karamelové pudinky
dle chuti
cukr moučka
250 g
máslo
+ 2 x 250 ml
smetany na šlehání
2 bal.
ztužovače
cukr dle chuti
Na karamelovou polevu:
250 g
cukru krupice
250 ml
smetany na šlehání
Postup receptu
Vytisknout
  1. Vodu rozehřejeme s máslem a solí, pak najednou přidáme mouku a za stálého míchání vaříme na mírném ohni tak dlouho, až se těsto nelepí na vařečku ani na hrnec (mě to trvalo zhruba 10 minut).Do vychladlé hmoty zašleháme po jednom vajíčka, každé řádně vymícháme a až pak dáme další.
  2. Na dva plechy dáme pečící papír a naneseme těsto rozdělené na poloviny. Dáme péct do předehřáté trouby na 200°C. Prvních 15 minut troubu vůbec neotvíráme, bubliny by splaskly. Pečeme asi 30-40 minut. Je však třeba, aby povrch byl na dotek křupavější, protože jak chladne, trochu změkne.
  3. Uvaříme 2 karamelové pudinky v 750 ml mléka a necháme vychladnout. Pak vyšleháme máslo s moučkovým cukrem a postupně přidáváme uvařený zchladlý pudink. Dosladíme dle chuti.
  4. Vyšleháme dotuha šlehačku se ztužovači a cukrem.
  5. Na první plát naneseme karamelovou náplň a na ni rozetřeme ušlehanou šlehačku. Přiklopíme druhý plát a povrch polijeme karamelovou polevou.
  6. Poleva:
    Cukr nasypte do hrnce a nechte ho roztavit. Jakmile cukr zkaramelizuje, přilijte do něj horkou smetanu. Buďte opatrní, vzkypí to! Vařte, dokud se karamel úplně nerozpustí(když to bude hodně husté,přilijte ještě trochu horké smetany). Ihned nalijte na větrník a dejte chladit do lednice.

Můj blog: Vaření s Tomem

Komentáře k receptu
Melissa174    ·   17.2.2023   ·   Odpovědět   ·  

Včera jsem zkusila poprve. Moc mi záleželo aby se povedl, kvuli návštěvě, ale mela jsem jistě obavy, jaky vlastně bude. Musim konstatovat, ze jsem ho čerstvý musela ochutnat a vyjely me i manzelovy oči, jak je to neskutečné lahodné, vse luxusně chuťové sladene a kupovany větrník se muze jit zahrabat. Korpus nádherne jemný, vlacny, krem neni sladký a poleva nahoře tomu dodá tu pomyslnou tresinku. Za tu praci to stojí, je opravdu božský, musim jej bránit tělem než přijede návštěva, aby zbylo… Moc dekuji za úžasný recept!

Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář