NejRecept.cz Polévky Zelňačka Zelňačka podle Nadi
Zelňačka podle Nadi
Recept Zelňačka podle Nadi
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
rebeka    ·   14.9.2016

Zelňačka podle Nadi

Chutná polévka z kysaného zelí. Chuť uzených kostí v kombinaci s kysaným zelím je tak dobrá, že se budete zalizovat až za ušima, za to vám ručím. Autor: Naďa I. (Rebeka)

Suroviny
500 g
kysaného zelí
1000 g
uzených kostí nebo žeber
3 ks
větší brambory
2 lžíce
hladké mouky
kelímek
kysané smetany
kelímek
30% smetany ke šlehání
6 ks
vajec
dle chuti
sůl, čerstvě drcený pepř
3 ks
bobkové listy
5 kuliček
nového koření
ocet a cukr na dochucení
Postup receptu
Vytisknout
  1. Kosti spolu s kořením uvaříme doměkka. Vývar přecedíme, přidáme zelí, které podle potřeby překrájíme. Zvlášť si uvaříme v osolené vodě na kostky nakrájené brambory.
  2. Zelí vaříme cca 10 minut, pak přidáme zátřepku, kterou si připravíme jednoduše tak, že mouku rozkvrdláme v trošce vody.
  3. Jíšku nalijeme k zelí a na mírném plameni vaříme dalších 10 minut. Přidáme uvařené brambory, obrané a nakrájené maso (pokud ho nesníme).
  4. Přidáme smetany a dochutíme solí, pepřem, event. octem a špetkou cukru.
  5. Úplně za závěr do polévky rozklepneme vejce a necháme bez míchání 3 minuty na mírném plameni provařit. Pokud je uzeného vývaru málo, přidáme vroucí vodu.

Autor: Naďa I. (Rebeka)

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář