NejRecept.cz Dezerty Koláče Jablkový koláček nejen na podzim
Jablkový koláček nejen na podzim
Recept Jablkový koláček nejen na podzim
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
rebeka    ·   19.6.2018

Jablkový koláček nejen na podzim

Jablkové koláče nemusíte připravovat pouze během podzimu. Výborné jsou i během teplých dnů. Nejsou těžké, chutnají skvěle a dokonce některé můžeme zařadit i mezi osvěžující. Pokud máte rádi jablkové koláče, nepřehlédněte ani tento recept, který si zamilujete. S celými jablíčky, tedy ne s celými, ale s půlkami. Autor: Naďa I. (Rebeka)

Suroviny

Na těsto:

200 g
hladké mouky
1/2 sáčku
kypřícího prášku do pečiva
125 g
másla
100 g
moučkového cukru
3 ks
vejce
1 bal.
vanilkový cukr
špetka
soli
1 lžička
citronové kůry
1 až 2 lžíce
mléka

Na obložení:

4 ks
velká pevná jablka
2 lžíce
másla
3 lžíce
meruňkové zavařeniny
3 lžíce
rumu
Postup receptu
Vytisknout
  1. Změklé máslo vyšleháme s cukry do pěny. Přidáme sůl a citronovou kůru. Po jednom zašleháme vejce (o pokojové teplotě). Mouku smícháme s kypřícím práškem a prosejeme. Po částech ji pak sypeme do těsta. Mléka přidáme jen tolik, aby šlo těsto sundávat obtížně z metly.
  2. Dortovou formu (26 cm průměr) vysteleme pečícím papírem a těsto do ní za pomocí stěrky urovnáme.
  3. Jablka oloupeme, nakrájíme na čtvrtiny a vyřízneme jadřince. Na kulaté straně uděláme několik zářezů, ale neprořízneme.Takto upravená jablka klademe do formy a trochu je vmáčkneme do těsta. Potřeme je rozpuštěným máslem.
  4. Troubu si rozehřejeme na 180 st. a koláč pečeme cca 40 minut. Marmeládu rozehřejeme v kastrůlku a naředíme rumem. Touto směsí jablka ihned po vytažení z trouby potřeme.
  5. Pak koláč bohatě posypeme moučkovým cukrem.

Můj blog: Vaření s Tomem

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář